Met het voorjaar op komst wil ik je graag kennis laten maken met het wijnhuis Azienda Agricola Ghiga uit Piemonte. Vorig jaar had ik de Barbera d’Asti van dit wijnhuis al toegevoegd aan mijn assortiment en sinds kort ook de favorita Langhe. Twee wijnen die perfect passen bij het voorjaar en de zomer. Maar wat kun je verwachten van deze wijn en waar komen ze vandaan?

Regio Piemonte

Kaart van Italië met de Piemonte regio waar veel lekkere wijnen vandaan komen

De regio Piemonte ligt in het Noordwesten van Italie. Het betekend letterlijk ‘aan de voet van de berg’ Piemonte met de hoofdstad Turijn, ligt tussen verschillende bergketens ingesloten. Aan de noordzijde en westzijde wordt de regio begrensd door de (Franse) Alpen, aan de zuidkant door de Alpi Ligure. Deze bergen beschermen de regio tegen het zeeklimaat ten gunste van het continentale klimaat. Piemonte is als wijnregio één van de belangrijkste van Italië met als meest bekende wijnen de Barolo en de Barbaresco.

Het Wijnhuis

Azienda Agricola Ghiga is een familie wijnhuis. Het bestaat sinds 1970. Ze begonnen in de zeventiger jaren met de aanplant van Moscato in Castiglione Tinella. Een kleine plaats ten zuiden van Asti en ten Oosten van Alba. In de jaren daarna kochten ze steeds meer landbouwgrond rondom hun huis (Collina Ghiga) en begonnen met het planten van de Barbera, Dolcetto en Favorita. Allemaal druiven die symbool staan voor dit gebied.  Inmiddels wordt het wijnhuis gerund door de twee jonge broers Enrico en Davide. In 2010 hebben ze een grote investering gedaan om het wijnhuis te moderniseren en gebruik te kunnen maken van de modernste technieken. Dit heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de wijn sterk is verbeterd.

Mocht je dit jaar tijdens je vakantie in Piemonte zijn, dan is het zeker een aanrader om dit wijnhuis te bezoeken. Ze hebben speciale rondleidingen en voor een klein bedrag kun je ook al hun wijnen proeven, een superleuke ervaring!

De wijnen

Twee van de wijnen heb ik in mijn assortiment opgenomen, de Barbera d’ Asti en de Favorita Langhe.

 

Barbera d’ Asti

Italiaanse rode wijn Barbera D'Asti Ghiga

Barbera is de meest aangeplante blauwe druif in Piemonte. Je hebt de Barbera d’ Alba, Barbera di Monferrato en zoals deze de Barbera d’ Asti. Een soepele, fruitige wijn met kersenachtige zuren en met de hoogste classificatie in Italië DOCG. Van deze wijn uit 2016 zijn slecht 3000 flessen gebotteld, dus OP=OP. Het is een wijn die goed samengaat met vlees of spareribs van de BBQ, maar hij is ook erg lekker met kazen zoals Parmezaan en Pecorino.

Dus ga je binnenkort BBQ’en dan is een flesje van deze Barbera zeker een aanrader!

 

Favorita Langhe

Italiaanse witte wijn Langhe Favorita Ghiga

De Favorita druif is een wat minder bekende druif. Hij is verwant aan de Vermentino druif. Vroeger werd deze druif vaak gebruikt als eetbare druif, maar tegenwoordig wordt er ook wijn van gemaakt. Het is een frisse, fruitige en lichtere wijn. Perfect als aperitief, borrelwijn of in de zon op het terras. Trouwens ook een perfecte wijn voor de Paasbrunch!

Lijk het je leuk om kennis te maken met deze wijnen, je kunt ze hier bestellen.

 

Ciao, Kevin

 

Wil je de blogs van Heerlijk Italiaans niet missen, volg ons dat ook op Instagram, twitter of facebook