Monte Faustino, een prachtig wijnhuis uit Veneto en sinds kort ook in het assortiment van Heerlijk Italiaans. De wijnen van Azienda Agricola Monte Faustino zijn uitermate geschikt voor de winterse maanden, het kerstdiner of als eindejaarsgeschenk. In dit blog wil ik jullie kennis laten maken met dit mooie en passievolle wijnhuis.

Wijnhuis

Afgelopen zomer ben ik op bezoek geweest bij dit prachtige familiebedrijf in Veneto. Het wijnhuis ligt in San Pietro in Cariano in het hart van het Valpolicella gebied. Monte Faustino is vernoemd naar de eerste wijngaard van de familie. Sinds 1920 werd hier door grootvader Giuseppe Fornaser wijn verbouwd.  Deze wijngaard is nog steeds de trots van de familie, maar inmiddels zijn ze ook in het bezit van de wijngaarden “Traversagna” en “Costalunga”. Het wijnhuis wordt nu gerund door Paolo Fornaser, ook wel “dottore Amarone” genoemd. Een man met een enorme passie en geboren om wijn te maken. Monte Faustino maakt de bekende wijnen uit deze streek. Valpolicella, Ripasso, Amarone en Recioto.

Wijnhuis Monte Faustino

Echt super dat ik sinds kort drie wijnen van dit mooie wijnhuis aan het assortiment heb kunnen toevoegen. De Valpolicella Classico, de Valpolicella Ripasso en natuurlijk de Amarone della Valpolicella. Ik zal jullie kort uitleggen wat je van deze drie wijnen kunt verwachten en met welk gerecht je ze goed kunt combineren.

Valpolicella Classico

Dit is een typische klassieke Valpolicella Classico gemaakt van Corvina, Molinara en Rondinella. Een droge frisse wijn met tonen van kersen en amandelen. Heerlijk in combinatie met antipasti, Parma ham, cannelloni gevuld met kalfsgehakt of risotto met champignons. Dus ben je nog op zoek naar een voorgerecht voor het kerstdiner, dan is één van deze gerechten met de Valpolicella Classico misschien wel een idee.

Valpolicella Ripasso

De Valpolicella Ripasso, ook wel de baby-amarone genoemd. Een jonge Valpolicella wijn die een tweede vergisting krijgt op de schillen van de ingedroogde druiven die voor de Amarone zijn gebruikt. Hierdoor krijgt de wijn meer kleur, wordt voller, rijker en steviger. De wijn heeft ongeveer 15 maanden gerijpt op eikenhouten vaten en heeft in de smaak bramen, rijpe morellen en pruimen. Een wijn met een zachte, volle en geconcentreerde smaak, echt een feestje!  Mocht je met kerst hertenbiefstuk, wildzwijn, een stoofpotje of een entrecote serveren, dan is dit een perfecte wijn. Ook heerlijk trouwens bij verschillende oude en harde kazen.

Amarone della Valpolicella

De top van Monte Faustino is toch echt de Amarone della Valpolicella. Hiervoor worden de beste druiven gebruikt uit de oudste wijngaard “Monte Faustino”. Nadat de druiven voor deze wijn zijn geplukt worden ze ongeveer 100 dagen te drogen gelegd in rekken (zie onderstaande foto).

droogrekken amarone Monte Faustino

Door dit drogen verdampt een deel van het vocht en van het ingedikte sap wordt vervolgens wijn gemaakt. Deze wijn heeft een aantal jaren houtlagering gehad en daarna ook nog een jaar rijping op fles. Dit zorgt voor een droge, zachte, volle wijn met rijpe aroma’s en een hoog alcoholpercentage. In de smaak tonen van vanille, koffie en chocolade. Wil je echt een topwijn voor je Kerstdiner, ga dan voor deze Amarone. Serveer hierbij een mooi stuk wild of gegrild rood vlees, dan kan je Kerstavond niet meer stuk!

Wil je deze wijn bestellen?

Lijkt het je leuk om één van deze wijnen te schenken tijdens het kerstdiner of cadeau te geven aan je relaties, bestel ze dan via de webshop of mail naar info@heerlijkitaliaans.nl.

Natuurlijk kun je mij ook mailen als je op zoek bent naar wijnen voor het Kerstdiner, ik geef je graag passend wijnadvies.

Ciao, Kevin