De nieuwe jaargang van de ‘Cinquantino’ lijn van Cantina Sampietrana is binnen. Bij veel van jullie waarschijnlijk beter bekend als de flessen met de Italiaanse Vespa. Prachtige wijnen zowel qua fles, smaak als prijs-kwaliteit verhouding. Ook deze jaargang is weer heerlijk!  Ken je de ‘Cinquantino’ wijnen nog niet? Ik vertel je hieronder graag iets meer.

Wijnhuiswijnhuis Sampietrana

Cantina Sampietrana ligt in de hak van Italië ‘Puglia’ in het dorpje San Pietro. Een klein plaatsje tussen Lecce en Brindisi. In 1952 is deze coöperatie ontstaan, met als doel breed toegankelijke wijnen te produceren met een perfecte prijs-kwaliteit verhouding.  De druiven zijn afkomstig van lokale en kleinschalige wijnboeren uit de omgeving. Ze produceren vrijwel alleen wijnen van lokale druivensoorten zoals primitivo, negroamaro en malvasia. Het wijnhuis heeft verschillende ‘lijnen’ wijn.

Ik heb vanwege de uitstraling van de fles en de kwaliteit, de keuze gemaakt voor de lijn ‘Cinquantino’. Flessen die niet alleen leuk zijn om zelf te drinken, maar ook om cadeau te geven

4 type wijnen

We zijn heel blij dat we alle wijnen van deze lijn in ons assortiment hebben. Twee rode wijnen, één witte en één rose wijn. Wat kun je verwachten van deze wijnen?

1. Cinquantino Fiano

De Fiano is de enige witte wijn uit deze lijn, gemaakt van de Fiano druif. Een druif die alleen voorkomt in Italië en voornamelijk in het Zuiden. Het is een heerlijke frisse wijn die perfect past bij het voorjaar en de zomer. BBQ, visgerechten of een heerlijke salade, deze wijn past er goed bij. Maar het is ook een lekkere wijn om mee te borrelen in de tuin, op de boot of het terras. 

2. Cinquantino Rosato Negroamaro

De rose van de Cinquantino lijn is gemaakt van de lokale druif ‘negroamaro’. Een heerlijke frisse en fruitige rose. Zeg nou zelf, alleen de fles brengt je toch al in een heerlijke zomerse sfeer. Ik heb je al eerder wat tips gegeven voor wijnen tijdens de picknick, maar deze wijn is daar ook erg geschikt voor. Maar hij is ook goed te combineren met een borrelplank of zeevruchten.

Ik zeg ‘laat de zomer maar beginnen’.

3. Cinquantino Primitivo

Primitivo, een van de meest voorkomende druivensoorten in Zuid Italië. Een heerlijke volle wijn die duidelijk veel zon heeft gehad. Een typisch Zuid Italiaanse wijn met mooie zachte tannines. De wijn heeft 6-9 maanden houtlagering gehad.

Zet de BBQ maar vast aan, want hij gaat perfect samen met een mooi stuk vlees. Eet je geen vlees, geen probleem, deze Primitivo gaat ook heel goed samen met een kaasplank.

4. Cinquantino Negroamaro

 


De tweede rode wijn van Cinquantino is de Salice Salentino, vernoemd naar de gemeente ‘Salice Salentino’ in de regio Lecce. De wijn is gemaakt van Negroamaro. Hij is zacht, vol en een wijn die bij veel mensen in de smaak valt.

Deze rode wijn heeft géén houtlagering gehad. Leg een heerlijke hamburger of een steak op de BBQ, trek deze fles open en genieten maar.

Lijkt het je leuk om deze wijnen te proberen of om cadeau te geven? Via deze link kun je ze bestellen. Wil je graag een mixdoos om ze allemaal te proberen, geen probleem.

 

Saluti, en blijf gezond!

Kevin

Wil je de blogs van Heerlijk Italiaans niet missen, volg ons dat ook op Instagram, twitter of facebook